duminică, 26 ianuarie 2014

George Mihail Zamfirescu - teatru și suferință


Printre piesele puse în scenă actualmente la Teatrul Național din București se regăsește  comedia amară “Idolul și Ion Anapoda”, sub regia Ion Cojar și cu o distribuție de excepție: Dan Puric, Ileana Stana Ionescu, Ileana Olteanu, Cesonia Postelnicu, Irina Cojar, Silviu Biriş, Matei Alexandru, Afrodita Androne, Erika Băieşu

Îmi aduc aminte și acum cu plăcere că primul contact cu piesa a fost prin anii ‘90, vizionând spectacolul musical de televiziune cu regretații actori Leopoldina Bălănuță și Dinu Manolache.

Autorul este G.M. Zamfirescu, actor, director de scenă și unul dintre cei mai importanți dramaturgi  interbelici. Valeriu Râpeanu îl descrie ca pe un “partizan al înnoirii artei teatrale în spirit realist, împotriva anchilozei, rutinei, îngustimii de vederi, a spiritului de tarabă și coterie”.
        Cele mai de preț lucrări ale sale sunt elaborate în decurs de 10 ani, lăsându-ne moștenire piese de teatru  (“Domnișoara Nastasia”, “Cuminecătura”, “Sam” , “Idolul și Ion Anapoda”), romane (“Maidanul cu dragoste”, “Madona cu trandafiri”, “Bariera”- rămas neterminat), nuvele, scurte articole, însemnări și versuri.
       Subiectul central al operei lui G.M. Zamfirescu este lupta omului cu viața. Poate nu întâmplator este aleasă această tematică, săracia însoțind cea mai mare parte din viața scurtă a scriitorului.
        Unul dintre cei mai apropiați prieteni ai săi, poetul Camil Baltazar aducea în scris în România literară în iunie1932, căteva marturii elocvente: “G.M Zamfirescu locuiește într-o modestă și scundă locuință la o margine tare depărtată a Bucureștiului. O locuință în care lumina electrică e încă un suav deziderat”.
        Munca asiduă și neajunsurile vieții îl fac victima tuberculozei, asemeni altor figuri proeminente ale vieții culturale și științifice din primele decenii ale secolului al XX-lea. Moare la vârsta de 40 de ani într-o deplină activitate creatoare.

Irina Pele


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu