duminică, 5 ianuarie 2014

Artist forțat

Să înveți 600 de pagini cuvânt cu cuvânt nu este ușor. Mai ales pentru un om care a fost învățat să înțeleagă materia şi nu să o „tocească”. Un astfel de om va recurge la un arsenal de tertipuri pentru a-și facilita învățatul.

Un astfel de om va face scheme, desene, povestioare, orice asociere pentru a-şi putea aminti dacă micronodulii apar în silicoză sau azbestoză.

Un astfel de om va descoperi veleităţi ascunse în lumea artei și, în același timp, își va da seama că cei ce au găsit denumiri ca „sticlă mată” sau „barbă periată” de fapt aveau aceleași probleme ca el.

Mai mult, începând chiar să practice medicina, își dă seama de dificultatea în a descrie o imagine, fie ea o radiografie, ecografie sau sub un microscop pentru ca altul, care nu a văzut-o, să o înțeleagă. Doar nu purtăm cu noi rezultatele la ecografie prin cafenele când ne întâlnim cu c olegi și, normal, discutăm cazuri interesante.

Deci, un astfel de om va produce un astfel de desen pentru a reuși să înțeleagă acest tabel din cartea din care a dat examenul de rezidențiat și pentru a reuși să vizualizeze cam cum ar arăta un plămân afectat de una din pneumopatiile interstițiale descrise.  Și se va simți mândru. Și artist.



Ioana Margineanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu