marți, 10 decembrie 2013

O fila din istoria pneumologiei: Prof. Dr. Marius Nasta



Alexandru Cocieru


           Lucrand ca si rezident in Institutul National de Pneumologie « Marius Nasta », am cautat sa aflu mai multe despre aceasta personalitate a pneumologiei romanesti. Articolul biografic pe care l-am gasit si pe care il postez mai jos, mi s-a parut interesant prin modul cum trateaza parcursul profesional si uman al acestuia, precum si prin  maniera in care a fost tratat unul din marii medici si oameni de cultura ai tarii noastre de catre oamenii timpului sau.

 
Marius Nasta  
 
Cavalerul condamnat de comunisti


(Jurnalul National, octombrie 2004)
                                          
 Om de stiinta, dascal, creator de scoala, medic apropiat de bolnavi, academicianul Marius Nasta este personalitatea in jurul careia graviteaza pneumologia romaneasca.
Academicianul Marius Nasta s-a nascut la 4 decembrie 1890, in Bucuresti, fiind cel de-al treilea copil al modestului antreprenor ("maistru pardositor de drumuri") Alexandru Nasta. A absolvit "cum laude" Liceul "Gheorghe Lazar" si Facultatea de Medicina din Capitala. Ca om de stiinta, Marius Nasta este ctitorul ftiziologiei romanesti si promotorul luptei antituberculoza in Romania.
Maestrul si mentorul sau a fost profesorul Ion Cantacuzino, care l-a indrumat pe calea cercetarii adevarate. De altfel, Marius Nasta socotea conlucrarea cu Ion Cantacuzino ca "evenimentul cel mai important si hotarator al vietii" sale.
Timp de 10 ani dupa intemeierea unui camin, Marius Nasta locuieste in conditii modeste, impreuna cu familia, chiar in incinta Institutului Cantacuzino, unde a infiintat prima sectie de tuberculoza de la noi din tara, pe care a condus-o din 1921 pana in 1945. Acolo s-au nascut cei trei copii ai familiei Nasta. In 1948, Marius Nasta infiinteaza Institutul de Ftiziologie din Bucuresti, devenind primul director al acestei institutii care astazi ii poarta numele.

MEDIC DE FRONT. Inainte de a parcurge toate stadiile unei cariere de medic, profesor universitar si academician, tanarul Marius Nasta si-a inceput ucenicia pe frontul balcanic din 1913, unde impreuna cu Mihai Ciuca si Combiescu s-au luptat singuri cu holera, reusind sa salveze sute de vieti si sa puna stavila epidemiei. Aceasta experienta ii va lega pe cei trei viitori academicieni intr-o prietenie de-o viata. In primul razboi mondial, Marius Nasta participa activ in spitale si pe front la combaterea epidemiei de tifos. Primeste cinci ordine si medalii romanesti, devine membru al Misiunii Romane de Cruce Rosie pe langa Armata Franceza si este decorat cu Legiunea de onoare in grad de cavaler. Prin anii 1942-1944, imbracand uniforma de medic-maior, Nasta se afla in fruntea echipelor care acordau primul ajutor in unitatile sanitare bombardate. A ramas alaturi de bolnavii operati sau incurabili, care nu puteau fi dusi in adapost, chiar in toiul unui bombardament ucigator la Pantelimon.

 Marius Nasta s-a consacrat cu toata fiinta ingrijirii bolnavilor, cercetarilor medicale si invatamantului. Pana la sfarsitul vietii sale s-a dedicat luptei impotriva flagelului tuberculozei. Motivatia acestei preocupari o putem afla din primele cuvinte ale tezei sale pentru obtinerea titlului de docent: "Poate nici una dintre bolile care au format obiectul medicinei nu au pus la mai grea incercare mintea omeneasca decat tuberculoza". Preocuparile si activitatea sa de laborator s-au indreptat catre studiul bacilului Koch, cel care provoaca tuberculoza. De fapt, Marius Nasta avea un adevarat cult pentru Robert Koch, descoperitorul bacilului, pentru indelungata sa rabdare in cercetarile de laborator si pentru geniul sau intuitiv. "Cel mai eficient veti combate tuberculoza prin cunoasterea cat mai exacta a fiziologiei si morfologiei bacilului tuberculos", le spunea profesorul Nasta studentilor sai.

"Medic pneumoftiziolog, epidemiolog, microbiolog, terapeut, dublat de o vasta cultura clasica, poliglot remarcabil (vorbea curent sapte limbi, printre care latina si greaca veche), academicianul Marius Nasta a dovedit in mod constant, pana in ultimele sale zile, o deosebita receptivitate la nou, indiferent de domeniul abordat", precizeaza doctorul Eugen Paunescu. Profesorul Ferencz Kovacs, parintele ftiziologiei ungare, intr-o discutie cu doctorul Mihai Calciu, asistentul profesorului Nasta, spunea: "Profesorul Nasta! Voi nici nu stiti ce aveti! Este cea mai mare personalitate ftiziologica mondiala, si nu numai ftiziologica. Prezenta lui la congresele internationale este o sarbatoare a stiintei, a culturii".

NEDREPTATE. Acest om care s-a ghidat in viata dupa deviza "sa traiesti asa cum se cuvine", extrasa din "Eseurile" lui Montaigne, cartea sa de capatai, a fost victima regimului comunist. "Tocmai acest ins, animat pana la ultima suflare de aceeasi menire, adevarat medic misionar, va fi lovit fara crutare in faptura sa trupeasca si va indura canonul unor grave suferinte sufletesti, cu ocazia prigoanei din ’59, cand va trebui sa rabde ocarile si "judecata" inscenata de politruci la instigatia unui Leonte Rautu, destituirea temporara din toate posturile si functiile, alungarea de la catedra, umilirea sotiei si a familiei", marturiseste Mihai Nasta, profesor de litere la Universitatea Libre din Bruxelles, fiul academicianului Marius Nasta.

In anul 1959, impreuna cu alti intelectuali de seama printre care sculptorita Milita Patrascu si compozitorul Mihai Andricu, academicianului i s-a inscenat un proces infam, in care a fost acuzat de atitudini critice fata de regimul totalitar si condamnat la "moarte civila". In consecinta, a fost eliberat din functia de director al Institutului de Pneumologie, infiintat chiar de el in 1949, si din alte posturi. Singura institutie din acele vremuri care nu s-a dezis de valoarea si nevinovatia profesorului Nasta a fost Academia Romana, care nu a aplicat masurile disciplinare asteptate. "Suferintele morale pe care i le-a cauzat acest episod din viata lui, desi suportate cu admirabila demnitate si stoicism si desi intre timp a intervenit si o reabilitare partiala, s-au soldat ulterior cu imbolnavirea sa fizica, din care nu si-a mai putut reveni. Reabilitarea totala a academicianului Marius Nasta s-a realizat numai dupa rasturnarea dictaturii si instaurarea regimului democratic de dupa 22 decembrie 1989 si ea s-a concretizat in anul 1990, prin aniversarea centenarului nasterii. Cu aceasta ocazie, denumirea Institutului de Ftiziologie a fost schimbata in Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta"", a rostit cu prilejul primirii in Academia Romana profesorul Constantin Anastasatu, discipol al lui Marius Nasta.

NEOBOSIT. Medicul G. Algeorge isi aminteste cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la nasterea marelui sau maestru: "Ne-a ramas pentru totdeauna in memorie figura maestrului care venea in fiecare zi in laborator, cu caietul in care isi scria cu mana lui notele bibliografice din lecturile sale la zi, pe care le discuta cu noi. De asemenea, discutam zilnic desfasurarea experimentelor si rezultatele lor".

Regula fundamentala a activitatii sale de medic a fost "sa acorzi pacientului respectul datorat propriei sale fiinte". Aceasta formula s-a intiparit in constiinta unui medic aproape ateu, sceptic in privinta conceptiilor religioase, un intelectual erudit. In rastimpul unei jumatati de secol, de la varsta de 22 de ani pana in 1962, anul marcat de operatia de cancer, programul de viata al acestui neobosit om i-a fost aproape invariabil: plecarea la spital in jurul orei 7:00 dimineata, prezenta la clinica, la cursuri sau in laborator pana dupa ora 14:00, un repaus respectat cu strictete la inceput de amiaza, apoi ultima etapa de activitati programate intre orele 17:00 si 20:00 pentru consultatii, sedinte de lucru si contravizite.

Poezia franceza, germana si engleza (dintre autorii preferati Goethe, Rilke, Byron, majoritatea simbolistilor francezi) si muzica clasica ocupau un loc de cinste in casa familiei Nasta din Maria Rosetti 33. Fara sa uitam prieteniile cu Vasile Voiculescu, Ion Pillat, Tudor Vianu, Panait Istrati s.a.

ETERNITATE. Medicul care a vegheat la capataiul atator bolnavi nu vorbea niciodata despre propria suferinta lipsita de orice speranta. Dupa prima operatie de cancer pe care a suferit-o in 1963, Marius Nasta nu cuteza in nici un fel sa-si anticipeze intrarea in nefiinta. In ultimele saptamani se lupta cumplit cu momentele de pierdere a cunostintei din cauza unor metastaze la cap. Dupa o lunga suferinta, agonia celui care a fost Marius Nasta s-a intrerupt la 6 aprilie 1965. "Marius Nasta a cazut victima unor false acuzatii confectionate de aparatul de resort al timpurilor, sa speram pentru totdeauna apuse, declansandu-i-se procesul public din 1959, in oprobriul intregii noastre intelectualitati."  - Conf. dr. George Petrescu, autorul portretului acad. Marius Nasta

"Ulterior, dupa incredibile tergiversari, va fi readus temporar la catedra, mai mult sub scutul unor colegi de breasla, dar faptura sa otelita timp de ani in lupta cu epidemiile, cu veghea de laborator si garzile, acum se frange, lovita de un neoplasm necrutator, precum el insusi marturisea, fiindca vine pe furis".  - Mihai Nasta, fiul acad. Marius Nasta



5 comentarii:

  1. Ma intreb cati dintre cei care se formeaza in Institutul Marius Nasta au curiozitatea sa afle ceva despre Marius Nasta…Privind din alt unghi, intodeauna mi s-a parut fascinant cum in cazul oamenilor care dau nume unor spitale, institutii, manevre medicale, semne semiologice, se produce o translatare de la persoana reala la un simbol; de ex cand spui curba lui Damoiseau sau semnul lui Herzer, se mai gandeste cineva la Damoiseau si Herzer ? Este ca si cum opera ar « omori » autorul….

    RăspundețiȘtergere
  2. detin doua volume din cartile scrise de domnul Marius Nasta pe tema tratarii tuberculozei daca este cineva interesat sa sune la 0732046082 Costel.

    RăspundețiȘtergere
  3. Il intreb pe autorul articolului daca stie si care a fost soarta doctorului Mihai Calciu si a sotiei sale Beatrice dupa inlaturarea nedreapta si abuziva de la sanatoriu TBC copii din Brasov? Sanatoriu nu a mai atins de atunci niciodata notorietatea de care se bucura in anii 60 si a intrat in mediocritatea cvasigeneralizata a institutiilor medicale romanesti.
    De ce Institutul de Pneumologie nu ar lua initiativa pe langa autoritatile din Brasov sa denumeasca sanatoriu TBC Butt-Calciu dupa medicul fondator si medicul care l-a dezvoltat ulterior?
    M. Vlad

    RăspundețiȘtergere
  4. Dl Dr. Calciu si sotia domniei sale Beatrice, dupa ce au plecat de la Brasov, au lucrat in Bucuresti la Institutul M. Nasta unde s-au bucurat de tot respectul pe care il meritau. Asta s-a datorat prof. Dr Anastasatu care le cunostea valoarea si in loc sa-i alunge I-a promovat. Am avut onoarea si sansa sa-i cunosc pe amndoi.

    RăspundețiȘtergere
  5. CU SCUZELE DE RIGOARE,DAR NU MA POT ABTINE SA NU SESIZEZ ACEST CAZ.VREAU SA INCEP CU O INTREBARE.DACA UN PACIENT DIAGNOSTICAT CU TBC SI ESTE IN CONCEDIUL MEDICAL PENTRU INCAPACITATE DE MUNCA TEMPORARA,POATE PLECA DIN TARA LA DISTRACTIE FIIND IN CONCEDIUL MEDICAL DIN LUNA APRIELIE 2017?SE PARE CA DA,SE POATE.OARE PACIENTUL NU TREBUIE SA URMEZE UN TRATAMENT,NU TREBUIE SA SE PREZINTE LA CONTROALE?ESTE VORBA DE PACIENTUL CIRLIGERIU GEORGE DANIEL,DIAGNOSTICAT CU TBC,INTERNAT LA MARIUS NASTA,AFLANDU-SE IN CONCEDIUL MEDICAL DIN APRILIE,ACUMA PLECAT LA NUNTA IN SPANIA,PE URMA MERGE IN GERMANIA,ETC....OARE ESTE POSIBIL CA ASEMENEA PACIENTI SA FIE PLATITI DIN BANII CONTRIBUALILOR?VA DAU SI DOVADA https://www.facebook.com/profile.php?id=100005338487540&fref=ts.INTRATI PE ACEST LINK SI CONVINGETI-VA SINGURI.MA INTYREB CAT DE BOLNAV ESTE?SPER CA SE VA LUA MASURILE NECESARE...

    RăspundețiȘtergere