luni, 9 decembrie 2013

În vizită la Muzeul Colecțiilor de Artă - descoperindu-l pe dr. Iosif Dona

      Irina Pele

  

   Cu ceva luni în urmă, mai precis pe 4 iunie s-a redeschis pentru public Muzeul ColecÈ›iilor de Artă situat pe Calea Victoriei, în clădirea fostului Palat Romanit. La scurt timp, într-un weekend, m-am trezit ca mulÈ›i alÈ›ii, cu intenÈ›ia de a-l vizita, aflând că aici sălășuiesc piese importante de patrimoniu donate de-a lungul anilor de diverÈ™i colecÈ›ionari.
   Din cele 34 de colecÈ›ii de artă expuse mi-a atras atenÈ›ia cea a Elenei È™i dr. Iosif N. Dona. Auzisem de numele Dona dar prea multe informaÈ›ii nu aveam.  Ajunsă acolo, mi s-au înfățiÈ™at în faÈ›a ochilor lucrări ai unora dintre cei mai valoroÈ™i pictori români: N. Grigorescu, Șt. Luchian, Gh. PetraÈ™cu, N. Tonitza, Th. Pallady, C. Ressu, J. Steriadi, Al. Ciucurencu etc.
     Am rămas cu un entuziasm al clătirii ochilor cu frumos È™i cu o dorință de a cunoaÈ™te mai multe despre iubitorul de artă dar în acelaÈ™i timp despre doctorul Dona (1875-1956).
      Am aflat că legăturile sale de familie se intersectează cu ale istoricului V.A Urechia È™i cu ale scriitorului Al. Vlahuță, prin intermediul mamei. ÃŽn cursul existenÈ›ei sale a avut legături de prietenie cu mulÈ›i dintre artiÈ™tii menÈ›ionaÈ›i, unii dintre aceÈ™tia  fiind chiar sub propria-i îngrijire medicală.
     Ca medic, a fost la bază internist, cu specializare ulterioară în balneologie. A terminat studiile la Facultatea de Medicină din BucureÈ™ti, ulterior profesând în cadrul Spitalului Filantropia, È™i mai apoi în cadrul Sanatorului maritim de la Techirghiol unde este numit director, timp de aproape 40 de ani. Este unul dintre întemeietorii balneologiei româneÈ™ti, studiind efectul băilor de nămol, aeroterapiei marine, helioterapiei sau băilor de nisip, lasănd totodată în urmă o serie lucrări de specialitate balneologică (precum monografia „Tekir-Ghiolul”) sau cu altă tematică medicală.
    „Fire blândă È™i veselă, cu mult humor, spirit neobosit, conÈ™tiincios È™i exigent, poseda o cultură generală vastă, cunoÈ™tea mai multe limbi străine, pasionat după muzică È™i artă, iubitor al naturii, botanist, vânător, I. Dona a fost o figură distinsă È™i aleasă a medicinii româneÈ™ti”. (C.I BercuÈ™, Pagini din trecutul medicinii, Ed Medicală, BucureÈ™ti, 1970).


Un comentariu:

  1. Am auzit ca s-a redeschis acest muzeu, nu am apucat sa il vad. In aceeasi directie recomand Muzeul Topalu, din jud Constanta, unde se afla o colectie de 250 picturi donate de un medic statului roman cu conditia ca ele sa ramana in casa in care a locuit. Este incredibil, sunt sali intregi de Tonitza, Iser, Sirato, Grigorescu, Darascu, Gheata, Jean Steriadi. Este si o himera a lui Paciurea. Si nu stie aproape nimeni de acest muzeu...

    RăspundețiȘtergere